Siirry suoraan pääsisältöönSiirry suoraan hakuun ja selaukseen

UEF eREPOSITORY

    • English
    • suomi
  • suomi 
    • English
    • suomi
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • Artikkelit
  • Terveystieteiden tiedekunta
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • Artikkelit
  • Terveystieteiden tiedekunta
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Fruit and vegetable consumption among 3-5-year-old Finnish children and their parents: Is there an association?

Thumbnail
Tiedosto(t)
Article (352.1Kb)
Rinnakkaistallenteen versio
final draft
Päivämäärä
2020
Tekijä(t)
Kähkönen, K
Hujo, M
Sandell, M
Rönkä, A
Lyytikäinen, A
Nuutinen, O
Yksilöllinen tunniste
10.1016/j.foodqual.2020.103886
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedot
Lisätietoa
Tutkimustietokanta SoleCris

Rinnakkaistallennettu artikkeli

Viittaus
Kähkönen, K. Hujo, M. Sandell, M. Rönkä, A. Lyytikäinen, A. Nuutinen, O. (2020). Fruit and vegetable consumption among 3-5-year-old Finnish children and their parents: Is there an association?.  Food quality and preference, 82, 103886. 10.1016/j.foodqual.2020.103886.
Oikeudet
© Elsevier Ltd.
Lisensointimalli
CC BY-NC-ND https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Tiivistelmä

This study investigated the association between the home food environment and the consumption frequency of raw and cooked vegetables, berries and fruit among 3–5-year-old children and their mothers and fathers. The target group consisted of 3–5-year-old children (N = 114) attending public early childhood education and care, and their parents (N = 100). Cross-sectional data were collected from the parents with questionnaires assessing the home food environment, children and parents’ vegetable, berry and fruit consumption, and food neophobia. Linear mixed-effects models and principal component analysis were used to examine the association of parental consumption and the home food environment with children’s vegetable, berry and fruit consumption. The results showed low consumption of fruit and vegetables among 3–5-year-old children and their mothers and fathers. Maternal consumption was associated with children’s raw and cooked vegetable, berry and fruit consumption, whereas paternal consumption was only associated with cooked vegetables. This study identified that home food environment factors influencing children’s consumption habits vary for raw and cooked vegetables, berries and fruit.

Avainsanat
raw vegetables   cooked vegetables   berries   day care   paternal consumption   
URI
https://erepo.uef.fi/handle/123456789/8049
Linkki alkuperäiseen julkaisuun
http://dx.doi.org/10.1016/j.foodqual.2020.103886
Julkaisija
Elsevier BV
Kokoelmat
  • Terveystieteiden tiedekunta [1331]
University of Eastern Finland
OpenAccess
eRepo
erepo@uef.fi
UEF Open Science
Accessibility in eRepo
Palvelun tarjoaa
Itä-Suomen yliopiston kirjasto
Library web pages
Twitter
Facebook
Youtube
Library blog
 sitemap
Hae

Selaa

Kaikki aineistotAineistotyypit ja kokoelmatJulkaisupäivätTekijätNimekkeetAvainsanatTiedekuntaLaitosYksikköJulkaisusarjaOppiaineTämä kokoelmaJulkaisupäivätTekijätNimekkeetAvainsanatTiedekuntaLaitosYksikköJulkaisusarjaOppiaine

Omat tiedot

Kirjaudu sisään
University of Eastern Finland
OpenAccess
eRepo
erepo@uef.fi
UEF Open Science
Accessibility in eRepo
Palvelun tarjoaa
Itä-Suomen yliopiston kirjasto
Library web pages
Twitter
Facebook
Youtube
Library blog
 sitemap