Eponyymiset idiomit suomen kielessä: Esimerkkitapauksena presidenttiviitteiset verbilausekekonstruktiot
Files
Self archived version
final draftDate
2019Author(s)
Unique identifier
10.30673/sja.80145Metadata
Show full item recordMore information
Self-archived item
Citation
Nenonen, Marja. Penttilä, Esa. (2019). Eponyymiset idiomit suomen kielessä: Esimerkkitapauksena presidenttiviitteiset verbilausekekonstruktiot. Sananjalka, 61 (61) , 80-103. 10.30673/sja.80145.Rights
Abstract
Suomen kielelle on tyypillistä käyttää monikkoa muissakin funktiossa kuin pelkkää useutta ilmaisemassa. Lisäksi suomen kielessä, kuten myös mm. englannissa ja ruotsissa, saatetaan erisnimiä käyttää varsinaisen käyttötarkoituksen lisäksi myös yleisnimen tapaan. Erottuakseen normaalista käytöstä erisnimi on usein kirjoitettu pienellä alkukirjaimella ja sitä käytetään monikossa.
Tässä tutkimuksessa keskitymme eponyymisiin konstruktioihin, tehdä + Nprop-PL -muotoisiin verbilausekeidiomeihin, jotka koostuvat tehdä-verbistä ja komplementista, joka on monikossa oleva erisnimi. Tyyppinä idiomi on varsin yleinen, vaikka sitä ei yleensä sanakirjoissa nähdä, koska sen merkitys on tilannesidonnainen ja pääteltävissä yleensä ainoastaan kontekstista.
Tutkimuskohteeksi on valittu Suomen tasavallan presidenttien nimen sisältävät idiomit, esim. tehdä kekkoset, tehdä tarjahaloset, tehdä Niinistöt. Aineisto koostuu 299 idiomista, jotka on koottu internetistä.
Keywords
Link to the original item
http://dx.doi.org/10.30673/sja.80145Publisher
SananjalkaCollections
- Filosofinen tiedekunta [486]