Ravitsemus ja suolistomikrobit ruoansulatuskanavan ja metabolisen terveyden ylläpitäjinä
Files
Self archived version
published versionDate
2023Author(s)
Pajari, Anne-Maria
Kolehmainen, Marjukka
Laatikainen, Reijo
Salonen, Anne
Metadata
Show full item recordMore information
Self-archived item
Citation
Pajari, Anne-Maria. Kolehmainen, Marjukka. Laatikainen, Reijo. Salonen, Anne. (2023). Ravitsemus ja suolistomikrobit ruoansulatuskanavan ja metabolisen terveyden ylläpitäjinä. Duodecim, 139 (18) , 1465-1471.Rights
© 2023 Suomalainen lääkäriseura Duodecim
Abstract
Ravitsemus vaikuttaa suoliston ja metaboliseen terveyteen keskeisesti muun muassa säätelemällä suoliston ja koko elimistön tulehdusvastetta ja immuniteettia, limakalvon läpäisevyyttä sekä suolen liikettä. Monet ravinnon terveysvaikutuksista ovat suolistomikrobistovälitteisiä ja perustuvat ravinnon ja mikrobiston vuorovaikutuksena muodostuviin metaboliitteihin kuten lyhytketjuisiin rasvahappoihin, sappihappoihin, N-nitrosoyhdisteisiin ja trimetyyliamiini-N-oksidiin (TMAO). Kasvisvoittoinen kuitupitoinen ruokavalio edistää suolistomikrobiston monimuotoisuutta ja terveyttä tukevaa toimintaa mutta aiheuttaa monelle ainakin alkuun vatsavaivoja.
Link to the original item
https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2023/18/duo17849Publisher
Suomalainen lääkäriseura DuodecimCollections
- Terveystieteiden tiedekunta [1793]