Miten ravitsemus- ja ruokasuosituksia laaditaan?
Files
Self archived version
published versionDate
2023Author(s)
Metadata
Show full item recordMore information
Self-archived item
Citation
Erkkola, Maijaliisa. Schwab, Ursula. Itkonen, Suvi. Lamberg-Allardt, Christel. Männistö, Satu. (2023). Miten ravitsemus- ja ruokasuosituksia laaditaan?. Duodecim, 139 (18) , 1485-1492.Rights
Abstract
Uudistetut pohjoismaiset ravitsemussuositukset yhdistävät ympäristövaikutukset viimeisimpään tutkimusnäyttöön ravinnon ja terveyden välisistä yhteyksistä ja luovat pohjan kansallisten suositustemme päivittämiselle. Suosituksen asettaminen edellyttää korkealaatuisiin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavaa johdonmukaista tutkimusnäyttöä eri tutkimusasetelmista ja laajaa asiantuntemusta näytön asteen arvioimiseksi. Ravintoaineille pyritään määrittämään sekä keskimääräinen tarve että suositeltava saanti, joka ylläpitää hyvän ravitsemustilan lähes koko terveellä väestöllä. Ruokasuositukset asetetaan ensisijaisesti terveysvaikutusten pohjalta mutta huomioiden ympäristövaikutukset. Ravitsemussuositukset tarjoavat perustan kansanterveyden edistämiselle, terveyspalveluiden ja tutkimuksen kohdentamiseen, ruokapalveluille, koulutukselle ja elintarviketeollisuudelle.
Link to the original item
https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2023/18/duo17852Publisher
Suomalainen lääkäriseura DuodecimCollections
- Terveystieteiden tiedekunta [1793]