Poistettujen hampaiden desinfektiomenetelmät
Files
Self archived version
published versionDate
2019Author(s)
Metadata
Show full item recordMore information
Self-archived item
Citation
Kirvesniemi, Julia. Rytkönen-Nissinen, Marja. Karppinen, Minna. Lindqvist, Sirpa. Kumpulainen, Jonna. Kullaa, Arja. (2019). Poistettujen hampaiden desinfektiomenetelmät. Suomen hammaslääkärilehti, 26 (4) , 34-38.Rights
Abstract
Lähtökohdat
Prekliinisessä vaiheessa hammaslääketieteen opiskelijat harjoittelevat toimenpiteitä poistetuilla hampailla. Niiden desinfiointimenetelmän tulee olla tehokas ja turvallinen, eikä menetelmä saa vaurioittaa hampaan rakennetta. Tällä hetkellä ei ole käytössä yhdenmukaista menetelmää hampaiden desinfektioon, säilytykseen ja kuljetukseen.
Menetelmät
Selvitimme luonnonhampaiden desinfektiomenetelmien tehokkuutta bakteereita vastaan. Hampaita säilytettiin kuivana, fysiologisessa keittosuolaliuoksessa, Micro 10+®- ja A12t Dilutus 80%® (A12t)-liuoksessa. Viljelynäytteet kerättiin juurikanavista ja hampaan pinnalta tai näytteenä oli kokonainen hammas. Viljelynäytteitä rikastettiin Brewer Thioglycollate Medium® -elatusaineessa. Värin muuttuminen ja sameus viittasivat mikrobikasvuun. Negatiiviset rikastusviljelytulokset varmistettiin viljelemällä näytteet maljoilla.
Tulokset
Säilytysnesteenä A12t esikäsittelyn jälkeen esti tehokkaimmin juurikanavan ja kokonaisen hampaan bakteerikasvua. Micro 10+® osoittautui puutteelliseksi desinfektiomenetelmäksi.
Johtopäätökset
A12t on hyvä desinfektio- ja säilytysmenetelmä poistetuille hampaille. Se on helppokäyttöinen, eikä se aiheuta merkittäviä ympäristö-ja terveyshaittoja.
Link to the original item
https://www.hammaslaakariliitto.fi/Collections
- Terveystieteiden tiedekunta [1793]